Taxi Nieuws

Oneerlijke concurrentie leidt tot onvrede onder taxibedrijven in Enschede

Onder taxibedrijven broeit de onvrede. De landelijke demonstratie in Den Haag ging dinsdag niet door, maar ondertussen wordt ook in Enschede gemopperd en is er ergernis.

Kern van de onvrede zit in vermeende oneerlijke concurrentie, door Uber en door parttime taxichauffeurs die vooral in het weekeinde met hun eigen auto rijden. Uber is een probleem dat niet speelt in Twente. Maar ook hier in de regio zou een deel van de taxichauffeurs goedkoper rijden, omdat ze geen sociale premies zouden afdragen. Er zijn zelfs geluiden, dat de taxi zou worden gebruikt als witwasmachine voor winst uit drugshandel.

Goed gedrag

De vakbond FNV maakt zich vooral sterk voor chauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties. Dat systeem is van kracht in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. „Sinds de taximarkt in 2016 is vrijgegeven, worden er nog nauwelijks eisen gesteld aan ondernemers in de branche. Een KvK-inschrijving, bewijs van goed gedrag, medische verklaring en afdracht van 1500 euro aan de KIWA is voldoende om een taxipas te krijgen”, zo weet directielid Theo Krabbe van Taxi Maxx in Enschede.

Bij de Kamer van Koophandel staan alleen al in Enschede 43 taxibedrijven geregistreerd. Opvallend is, dat de meerderheid van de nieuwkomers een allochtone achtergrond heeft; het zijn vooral ‘weekendrijders’. Vijf jaar geleden waren dat er volgens kenners ‘minder dan tien’ taxibedrijven in Enschede.

Controle

Met tien taxi’s en elf werknemers – vooral oproepkrachten en parttimers – is Taxi Maxx de grootste in Enschede. Voornaamste grief van directielid Theo Krabbe: „Er wordt niet gehandhaafd. Het Sociaal Fonds Taxi heeft niet zo lang geleden bij ons de hele boekhouding doorgespit. Maar ze controleren alleen bij de grotere bedrijven, zo is me verteld. Er is onvoldoende capaciteit om ook de kleintjes te controleren.”

Krabbe is het helemaal eens met de actievoerende chauffeurs en de FNV, die willen dat de vakbekwaamheidseis voor taxiondernemers weer wordt ingevoerd en dat er meer handhaving komt op schijnzelfstandigheid. Dat is het grijze gebied tussen een vast dienstverband en zelfstandigheid. Eigenlijk zouden ze in loondienst moeten zijn en zou de werkgever sociale premies moeten afdragen. Maar er wordt gedaan alsof de chauffeur zelfstandig is, waarmee dit wordt omzeild. Ook zou de wet moeten worden aangepast, zodat gemeenten een maximum aan het aantal taxi’s kunnen stellen. „Nu verdient niemand meer het zout in de pap”, aldus Krabbe.

Toezicht

Woordvoerder Ton Kamp van de gemeente Enschede laat weten, dat uitgifte van taxivergunningen gebeurt door de KIWA en dat het toezicht op naleving een taak is van de Inspectie voor de Leefomgeving. Kamp: „De rol van de gemeente blijft beperkt tot het aanwijzen van taxistandplaatsen. En als de politie bij een controle constateert dat bijvoorbeeld een taxichauffeur zonder vergunning rijdt, wordt dat proces verbaal ook doorgestuurd naar de Inspectie voor de Leefomgeving. Ook al zouden we het willen, de uitgifte van vergunningen kunnen we niet reguleren.”

 

Taxi Utrecht

Een taxirit van Goedkope Taxi Utrecht is niet alleen goedkoop, maar ook snel! Onze chauffeurs krijgen de opdracht om de snelste route te kiezen, zodat u als klant zo snel mogelijk op uw bestemming komt. Een taxi reserveren is binnen 1 minuut gedaan. Bel 030 – 227 35 77 of vul dit contactformulier in en reserveer uw taxi utrecht. Een goedkope taxi eserveren is nog nooit zo makkelijk geweest!

Tag: Tweedehands auto